Illóolajok használata

09/02/2021

Az illatok, az illóolajok ősidők óta fontos szerepet játszanak érzelmeink, és jó lelkiállapot fokozásában. Mivel az illatokat és az érzéseket azonos agyfélteke azonosítja, ezért bizonyos illatok régi érzéseket, emlékeket is felidézhetnek.  

Az aromaterápia az illatokat hasznosítja a gyógyítás és a szépségápolás területén. Megfigyelték, hogy egyes gyógynövények, fűszer-, vagy aroma-növények pozitív hatással bírnak testünkre és lelkünkre egyaránt. Fokozzák a jókedvet, ellazítanak, megnyugtatnak, vagy megszüntetik a stresszt. Bizonyos illóolajok, a testre is hatással vannak, fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, megnyugtatják a fáradt izmokat, vagy megszépítik, feszesítik a bőrt, stimulálják az immunrendszert, a keringési rendszert és az idegrendszert. Általánosan két lehetőség van az illóolajok használatára: belégzéssel vagy bőrön keresztül alkalmazhatjuk.

Illóolajok használata belégzéssel

Különleges légkört teremthetünk illóolajok párologtatásával. Bizonyos illóolajokat használhatunk arra, hogy frissítő, élénkítő, serkentő, összpontosítást segítő-, vagy akár nyugtató, harmonizáló légkört teremtsünk. Használhatjuk az illatokat arra, hogy pihentető hangulatot idézzünk elő, segítsen nekünk összpontosítani a tanulásnál vagy akár megtisztíthatjuk vele a helyiség levegőjét, vagy a betegszobát. Egyfajta illóolajat vagy szinergikus keveréket is használhatunk a párologtatóban.

Szobai párologtatás

Az illóolajok illékonyak és a felmelegedésük felgyorsítja a párolgásukat, ezért 3 cseppet tegyünk egy tál meleg vízbe. Javasoljuk az ultrahangos diffúzor használatát az illóolajok párologtatásához. Ezek a párologtató eszközök lángmentesek és automatikusan kikapcsolnak, ha a vízszint alacsonnyá válik. Amennyiben párologtató aromamécsest használunk, tegyünk egy kis vizet a párologtató felső részébe és 3-5 csepp illóolajat cseppentsünk a vízbe, mielőtt meggyújtjuk a gyertyát. Égő gyertyát sohase hagyjunk felügyelet nélkül! Biztonsági megjegyzés: szobai párologtatót szakaszosan kell használni (30-60 perc) Adagolás: A szoba méretétől függően 3-5 csepp. Szükség esetén frissítse!

Gőz belélegzés

A belégzést használhatjuk hagyományosan köhögés, megfázás, influenza, szinuszitis, sőt emésztési zavar kezelésére is. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a belélegzés nem alkalmas olyan krónikus légzőszervi betegségekben szenvedőknek, mint az asztma, tüdőtágulat, COPD stb. esetén. Mindig kérjen tanácsot aromaterápiás szakembertől, ha ilyen egészségügyi problémákban szenved, és csak orvosi szakvélemény után használjon aromaterápiás eszközöket. Adagolás: Tegyünk 5 csepp illóolajat egy tálba 3 liter forró vízbe! Hajoljunk a tál fölé és lógassunk le egy törülközőt a fejünkről, mintegy sátrat képezve! Tartsuk csukva a szemünket, mert egyes olajok irritálhatják a nyálkahártyát! Az orrunkon keresztül lélegezzük be, és a szánkon történjen a kilégzés!


Közvetlen belégzés
Tegyünk 3 csepp illóolajat egy zsebkendőre, és az orr közelében tartva néhány percenként lélegezzük be!

Illóolajok használata bőrön keresztül

Bőrünk a legnagyobb szervünk. A bőrön keresztül bevitt illóolajok apró molekulái a keringés révén eljuthatnak a nyirok és véráramba, így attól függően, hogy milyen olajat használunk, ezeken keresztül regenerálnak, méregtelenítenek, ellazítanak, vagy akár stimulálnak. Amennyiben bőrön keresztül alkalmazza az illóolajokat, mindig végezzen bőrtesztet a saját biztonsága érdekében.

Hogyan kell végezni a bőrtesztet?
Az illóolajat kis mennyiségben alkalmazzuk a kar külső részén egy kis felületen (tiszta egészséges, sérülésmentes bőrfelületen). Tartsuk szárazon a területet, ne mossuk le, illetve ne tegyük ki napfénynek 48 órán keresztül! Figyeljünk a reakciókra, például vörösségre, viszketésre, duzzanatra vagy égő érzésre. Amennyiben irritáció lép fel, mossuk le meleg szappanos vízzel, és ne használjuk a terméket!

Fürdővízben

Mindig hígítsuk az illóolajokat növényi olajban (bázis olajban), mielőtt hozzáadnánk a fürdővízhez. Nagyon kevés olyan illóolaj létezik, amit töményen alkalmazhatunk a bőrünkön. A levendula illóolajat használhatjuk kisebb sérüléseknél például égéseknél, vágásoknál, harapásoknál stb., de még a Levendulát se szabad hosszú távon alkalmazni mert irritálhatja a bőrt és gyulladást okozhat. Kerüljük a bőrirritáló és fototoxikus olajokat. Adagolás: legfeljebb 6 csepp illóolajat (vagy keveréket) használjon 2 evőkanál mandulaolajjal vagy olívaolajjal hígítva. Alaposan keverje el a kádban, ezzel megakadályozza, hogy a hígítatlan illóolajok a fürdővíz tetején lebegjenek így megakadályozza a tömény illóolaj bőrrel való érintkezését! A fürdőt legalább 10 percig alkalmazza!

Lábfürdő
A fürdéshez hasonlóan először fel kell hígítani az illóolajat növényi olajban, mielőtt a lábfürdőhöz keverné. Adagolás: 3 csepp illóolajat 1 evőkanál növényi olajban hígítsunk fel és keverjük el a lábfürdő vízével.


Masszázs
A masszázs az illóolajok leggyakrabban alkalmazott módszere az aromaterápiában Használat előtt minden illóolajat hígítani kell növényi olajban. Adagolás: egészséges felnőttek esetében 1 csepp illóolajat oldjunk fel 5 ml növényi olajban. Általában 5 ml olaj szükséges hasi vagy lokalizált masszázsra és 25 ml a teljes testmasszázshoz.

Forrás: vitalitáswebáruház.hu